Photobucket
MY DiGiTaL LiFe HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa HaNa
Student
Friday, December 12, 2014, 3:12 AM , 0 comments



Kita ni manusia tak pernah lekang dari title ‘student’
Kita ni manusia tak pernah lekang dari tugas ‘study’
Kita ni manusia tak pernah lekang dari title ‘teacher’
Kita ni manusia tak pernah lekang dari tugas ‘mengajar

Hai readerssssssss *bajet macam banyak*
Hana bukan nak berpuisi ye.
 Hana tak sehebat antum semua nak berpuisi,huhuuhu. 
Bak kata membe2 hana “kau hana hati batu, mana tau cintan cintun madah2 ney “ 
hahahahah. Betul kot.

Entry kali ni hana nak share benda baru yang hana belajar. 
Nampak macam remeh tapi tetap belajar kan. 
Korang kenal kan ‘mesin basuh automatik’ ?





 kat rumah hana takde 
Disebabkan sibuk sangat *kot* hana telah Berjaya mengumpulkan baju 2 baldi baju. Hahhahah. 
So, jalan penyelesaiannya adalah basuh guna mesin !! huhuhu. 
Sebelum ni basuh guna tangan. Rasanya sama penat je. 
Kalau basuh guna tangan penat menyental tapi kalau basuh guna mesin penat menyidai. Hahahahah.
Tak susah pon basuh guna mesin Cuma takut untuk mencuba. Meh kita usya sikit cara nak basuh guna mesin automatic. Mana tau berguna untuk romeo2 yang nak kena basuh baju sendiri sebab isteri kerja kan.

Langkah 1

Betulkan baju2 korang. Maknanya terbalikkan baju korang biar sebelah dalam ada kat sebelah luar supaya warna baju tak luntur bila basuh nanti. Kemudian, pastikan dalam poket tak ada apa2. Mana tau ada orang nak bagi cek letak dalam poket korang kang lebur dek mesin basuh. Lagipon bagi mengelakkan baju korang kotor akibat benda dalam poket tu. Pastoo masukkan segalanya dalam mesin tu. Kalau nak lagi kemas, korang asingkan baju2 ikut tahap kekotoran. Tapi hana selalunya bantai je..hahahhaa

Langkah 2

Masukkan sabun ikut banyak baju laa. Jangan lupa masuk pelembut sama macam softlan ke apa kan. Sebab pelembut ni dapat mengelakkan bau hapak dan mewangikan baju. Macam hana guna Dynamo. So tak perlu softlan sebab 2 in 1 means sabun + pelembut. Jimat. Kalau Dynamo tu hana masukkan 2 penutup botol dia. Haaa kasi wangi maa..hahhaha.



Langkah 3

Tekan ‘start’ . Nanti korang akan Nampak automatic air masuk sendiri dalam mesin ikut saluran dia dan bila air tu dah penuh, mesin tu akan mulakan operasi membasuh. Korang boleh setting tahap kelajuan air tu jugak tau. Tapi hana selalu redha je. Hahahah .

Langkah 4

Selepas 30minit insyaAllah akan selesai membasuh. Kemudian, korang jemur laa. Tapi jangan biar terperap dalam baldi je tau. Nanti bau baju korang akan bertukar jadi masam pastoo bila dah kering jadi hapak. Nak lagi baik, terus sidai bawah cahaya matahari tapi kalau kawasan korang macam kawasan hana, asal sidai pon dah ok. Kawasan hana tu maksudnya kawasan yang tak cukup ampaian so kena sidai dalam bilik. Hahahaha.

Langkah 5

Makan !!!! bila dah penat membasuh, mesti lapaw kan. So jom bagi hadiah dekat badan korang yang penat too dengan makan.


*inti tuna buatan sendiri.student kan..roti je lerrr*

bawah ni hana ada bagi sedikit sedutan dari ceramah UAI tentang hukum basuh baju guna mesin automatik



Itu sahaja dari hana. 
Semoga benda yang remeh ni dapat menyempurnakan hari2 korang. 
Akhir kata, 
“ sebesar zarah sekalipun sesuatu perkara itu, ia tetap ilmu “



0 Comment(s)


Assalamu'alaikum!



Welcome to my cutest blog! My name is __SuRaT DaRi HaTi___.
wanna know more?? click here


DaTiNG JoM!




MY LeTTeRS FoR You
SaYaNG KaKaK
PeNDaFTaRaN DaY
PeRJaLaNaNKu BeRMuLa
BeRCaMPuR BauR
LaNDaSaNKu
SaYaNGKu HaRRaZ
RaYa TeRaTaK
BuaH HaTi KeDua
MeNGHiTuNG HaRi
JuMaaT TeRaKHiR RaMaDHaN
Credit
Layout by kusyi03.
Materials .